Részlet a "Lélekbazár" antológia előszavából.

"Nórának!"

"Aznap este a sötét szobában is még ezen kattog az eszem alvás helyett. Bazár... bazár... lélekbazár. S forr bennem a düh, hogy miért én írjak. Imi ötletei néha olyanok, mint az a bizonyos kavics, ami folyton az utadba kerül. Félre rúghatod, de valahogy mindig visszakerül. Azt már megtanultam, ilyenkor meg kell állni, le kell hajolni azért a kis kavicsért, és jól meg kell nézni, addig, amíg az ember rá nem jön, mit akar üzenni neki. S egyszer csak beugrik, már tudom, hogy ez a kis "kavics" nem más, mint maga a "bazár"! Mert ha a bazár nem furakodott volna egész nap a gondolataimba, most fogalmam sem lenne, hogy miről írjak. Mire az éjféli busz csendesen elhalad az ablak alatt, tudom, hogy így mesélem majd el neked, amiről lemaradtál, s megfogadom magamban, hogy bármilyen nehéz is megírnom mindig egy szöveget, megteszem, mert így szeretnék emléket állítani a nevednek... Mert az Antológia elkészültének végénél már nem vagy jelen. Ettől olyan tehetetlen dühöt érzek, hogy legszívesebben én is szeretnék egy nagyot dobbantani a lábammal, amiért az élet olyan igazságtalan tud lenni. Szeretném, hogy a porba ütött lábnyomom körül felszálló porszemek repítsék messzire keserűségemet, s dühömet! Pont úgy, mint az a gyönyörű ló ott a borítón... Ugye milyen szép? A többiek szerint igazi vásári hangulatot teremt, s egyre inkább össze is áll a kép bennem, hogy a bazár tulajdonképpen egy színes, vidám forgatag, nem véletlenül érkezett ez a javaslat címnek."


Részlet Bali Istvánné Vas Etelka, "...örök törődésed" című önéletrajzi könyvéből.

"Télen minden gyerek két darab fát vitt a hóna alatt, mert csak egy vén rossz kályhában égett a tűz. Bizony sok gyereknek csak rongyokban volt a lába becsavargatva. És ha fázott a lába maga alá húzta a padon és ráült, hogy melegítse. A mamáknak pedig minden háznál voltak rossz elkopott nyakbavaló rojtos kendők és még a fiúk nyakába is belekötötték otthon, hogy meg ne fázzanak az iskolában. Az urak nem igen támogatták az ilyen intézményeket, mint az iskola. De nem is volt tovább tanulás a mi falunkba. Volt a papságnak is külön nagy birtoka, aki ugyancsak nagy vagyonra tett szert. Sok birtoka tanyája volt, ahol cselékedet tartott. De a plébánián is nagy jó létet vezettek, voltak szakácsnék, szobalányok és fiúk, akik a papnak a szegényebb sorsban élő rokonok közül foglalták el azt a beosztást. Ők bizony jól éltek a papa mellett. Mi szegény sorsú gyerekek hat osztályt kijárva, már mehettünk cselédnek, vagy summásnak. Emlékszem rá, hogy a papnál 50 filléres napszámot kaptunk, a gurdonyt kellett kiszurkálni a búza közül. Ez 1936-ban volt, akkor halt meg a Vas nanám és a Rozi húgom is akkor született. És az apámék summások voltak, Mezőhegyesen. Julcsi meg Klári és Gyuri voltak vele. Még a temetésre sem jöhettek haza, csak ősszel, amikor a hat hónap kitelt, a summásokat hazaszállította az uraság, marhaszállító vagonokban."Részlet Ilku Imre, "XX. századi családmesék" című könyvének előszavából.

"Hiszem, hogy ha egyszer lesznek gyermekeim, és elmesélem nekik, hogy az üknagyapjuk milyen leveleket küldött haza a Don-kanyarból, vagy a dédnagyapjuk hogyan állt mosolyogva a kapuban egy-egy kosár cseresznyével, az majd segít nekik eligazodni az élet dolgaiban. Lehet, hogy ezek a történek elsőre jelentéktelennek tűnnek majd, mégis fontosak lesznek. Miért is? Íme a válaszom: hogy az utódok tudják majd, mi a helyes, hogy hogyan érdemes élni, hogyan kell szeretni, segíteni másokon, és ami a legfontosabb, hogy olyan gyökereket kapjanak, melyekkel stabil lábakon állhatnak és olyan erős szárnyakat, melyekkel a legmesszebbre repülhetnek."

"A XX. századi családmesék kis emberek döntéseinek, érzelmeinek, vágyainak megragadó krónikája. Ebben a változó világban arra késztetnek bennünket, hogy felismerjük, a társadalmunk legkisebb egységébe, családjainkba és barátainkba kell kapaszkodnunk, mert nélkülük elfúj bennünket a szél. Ebben a könyvben olvashatunk többek között emberi sorsokról a nyírségi falvakból, tatabányai emlékekről, de megelevenednek a kötetben mezőnagymihályi boldog pillanatok is. És itt hadd térjek ki egy pillanatra Mezőnagymihály településének fontosságára. Édesapám és édesanyám otthonra találtak ebben a dél-borsodi faluban melyben aztán nem csak én és a bátyám, hanem ők is gyökeret eresztettek. Ahol a közösség olyan gyermekkort adott nekünk, melytől szebbet álmodni sem tudtunk volna magunknak."