A gombák őrei

Valahol messze, magasan a Bükk-hegységben elrejtve, volt egy vénséges vén vargánya. Ez a gomba azonban nem közönséges vargánya volt, benne lakott ugyanis a Gomba-lány. A Gomba-lány mágikus kis lény volt, varázserejével ő teremtette az erdőben található összes gombát. Az őzlábgomba, az erdei csiperke, az aranytinóru, a rizike az ő keze nyomán született meg. A pereszke, a rókagomba, a szarvasgomba, a kucsmagomba, mind-mind az ő segítségével keltek újra és újra életre. Az erdőben túrázó, és gombát gyűjtögető emberek nem is tudtak a Gomba-lány létezéséről, de az erdei állatok és növények nagyon jól ismerték őt. A Gomba-lány háza egy eldugott, titkos helyen volt az erdő mélyén, így az emberektől nem kellett tartania.

Minden reggel felkelt, felkereste a különböző gombákat, és varázserejével megnövelte, vagy az apró spórákból újjáteremtette őket. A Gomba-lány rajongott a gombákért, sokat törődött velük, és boldog volt, amint látta növekedésüket és terjedésüket. Az emberek pedig időnként megjelentek az erdőben, és összegyűjtötték az ízletes, egészséges gombákat.

Történt egy szép napon, hogy a Gomba-lány különös dologra lett figyelmes. Éppen az erdei csiperkét látogatta meg, amikor furcsa foltokat vett észre rajta. A gomba beteg volt. A Gomba-lány különleges erejét felhasználva próbálta meggyógyítani, de nem sikerült. Sorra felkereste a többi gombafajtát is, és szomorúan vette észre, hogy mindegyikük megbetegedett. Az ő gombái még soha nem voltak betegek! Nem is tudta, mitévő legyen, hiszen mágikus ereje sem segített rajtuk. Bánatosan ment haza saját vargánya otthonába. Szerencsére a hatalmasra nőtt gomba nem kapta el a betegséget, hisz annyira távol volt a többiektől és védett helyen bújt meg. A kis Gomba-lány napokon át hiába törte a fejét a gyógymódon, egyre szomorúbb lett, mert a gombák csak gyengültek és sorvadtak. Egy szép napon azonban, amikor épp az egyik rókagombát vizsgálgatta, egy madárka szállott le mellé, a madárka hátáról pedig egy aprócska szerzet ugrott a földre. Az idegen egy Gomba-fiúcska volt. Odalépett a rókagomba mellé, majd komoran bólogatva végigsimította.

A Gomba-lány megszólította: - Te meg ki vagy és mit keresel itt?

- Messzi földről jöttem - válaszolta Gomba-fiú - azért, hogy meggyógyítsam a gombákat. A mi erdőnkben is felütötte a fejét a betegség, és hírét vettem, hogy más erdőkbe is átterjedt. Így eljöttem, hogy segítsek.

- Te meg tudod őket meggyógyítani? - ragyogott fel a Gomba-lány szeme. - Persze! - bólogatott biztatóan a Gomba-fiú. - Gyógynövényekből kell főzetet készíteni és mindegyiküket meg kell vele öntözni!

Azzal felsorolta, milyen növények szükségesek. A Gomba-lány segített, így estére már össze is gyűjtötték a megfelelő füveket. A vargánya-házban közösen elkészítették a főzetet, másnap reggel pedig hozzákezdtek a gombák gyógyításához. Felkeresték az összes beteg növényt és mindegyikük kapott a különleges keverékből. A Gomba-lány és a Gomba-fiú napokon át dolgoztak, mire mindegyik gombához eljuttatták a gyógyszert. A Gomba-lány boldog volt, hiszen a főzet használt, a gombák újra megerősödni kezdtek és eltűntek róluk a foltok is. A Gomba-fiú néhány nap múlva utazáshoz készülődött.

- Máris elmégy? - kérdezte csalódottan a Gomba-lány. - Igen - válaszolta a Gomba-fiú. -Tovább járom az erdőket, mezőket, hátha a betegség továbbterjedt. Ha mindent rendben találok, akkor pedig hazatérek a népemhez. - A népedhez? - kérdezte csodálkozva a Gomba-lány. - Igen, mi nagyon sokan vagyunk. - Ó, milyen boldog lehetsz! Én egyedül vagyok, csak a gombáim vannak nekem!

Amikor a fiú elment, a Gomba-lány akkor jött rá, hogy mennyire magányos. Hiányzott neki a Gomba-fiú. Teltek-múltak a napok, a hetek és egyszer csak kopogtattak a vargánya-ház ajtaján. A látogató nem volt más, mint a Gomba-fiú! A Gomba-lány örömmel fogadta a nem várt vendéget. Hát még akkor milyen boldog lett, amikor a Gomba-fiú azt mondta, szeretne ebben az erdőben letelepedni! Szerencsére nem talált több beteg gombát, így a gyógyító munkája befejeződött. De a Gomba-lány rettentően hiányzott neki, ezért visszatért hozzá. Azóta a Gomba-fiú és a Gomba-lány együtt élnek a titkos helyen megbújó vargánya-lakban, békességben, boldogságban. Ők ketten együtt vigyáznak az erdei gombákra és együtt teremtik meg őket újra és újra az emberek nagy-nagy örömére! Itt a vége, fuss el véle!